Kunstenaar Jon Gardella over beeldende kunst in de beweging

11 apr, 2023

Een illustratie van de hand van Jon Gardella waarin menselijke oprichting weergegeven wordt als een symbool van de ik-wording die door filosoof Emmanuel Levinas werd geduid als ‘hypostase’. Zie het artikel van Wim Laumans in vakblad Haptonomisch Contact dat onder dit bericht  aanklikbaar is.

Op dinsdag 2 mei 2023 is Jon Augustus Gardella in Het Hapsis Huis radio LIVE te gast. De uitzending over beeldende kunst in de beweging start om 13:00 uur en is na te luisteren via de website van Het Hapsis Huis.

Jon Augustus Gardella werd in 1948 geboren in New York. Toen hij nog maar acht jaar was kreeg Jonathan Augustus, zoals zijn volledige voornaam luidt, al les van Bob Lavin waarmee hij al op 13-jarige leeftijd verschillende technieken had geleerd zoals beeldhouwen en modeltekenen.

Toen Jon Augustus achttien was ging hij naar Italië om te studeren aan de Academia di Belli Arti in Rome met Venanzo Crocetti en Pericle Fazzini als professoren. Gesponsord door het Uffizi Museum werkte hij in Florence aan de restauratie van kerken. De schoonheid van de Renaissance-meesters en de stad Florence werden van grote invloed op zijn carrière als beeldhouwer.

In 1968 vervolgde Jon Augustus zijn studie aan de Rijksacademie in Amsterdam onder de professoren Paul Gregoire, Piet Esser en Vaarzon Morel. Hij voltooide zijn studie in 1972. Zijn generatie Rijksacademie-studenten staat nu bekend als ‘De groep van figuratieve abstractie’.

Jon Augustus’ studiereizen naar Frankrijk, Italië, Griekenland, het tekenen in musea en op zeer oude plaatsen hebben Gardella inzicht gegeven in de geschiedenis van de kunst. Oudgriekse beeldhouwers zoals Phidias, Sophocles, Polykleitos en de Franse periode van Rodin en andere beeldhouwers uit Rodin’s periode hebben eveneens een grote invloed gehad op de ontwikkeling van zijn werk.

Toen Gardella in 1986 werd gevraagd door operadirecteur Sarah Caldwell van de Opera Company of Boston om de decors te ontwerpen voor de opera ‘Medea’, kon Jon Augustus zijn kennis van het ‘oude Griekenland’ omzetten in prachtige, grote decorstukken.

In Jon Augustus’ atelier is een enorme collectie bronzen beelden, kleurrijke tekeningen en grafisch werk te zien; vol met sierlijke bewegingsvormen en diepgewortelde emoties. In Gardella’s werk zit daarmee een vergaande compassie voor natuur en alle levensvormen.

Gardella werkt regelmatig in opdracht voor gemeenten en overheidsinstellingen. Zijn monumentale bronzen beelden zijn door heel Nederland te zien. Werken van Jon Augustus zijn bovendien in collecties van onder meer Gasunie, RUG universiteit Groningen, Philips Nat. Lab. Eindhoven, Museum Wierdenland, Jumping Amsterdam, Politiekorps Groningen, ABN-AMRO, Maan, Menzis, Heineken en Straumann.

In 1997 bracht de toenmalige Koningin Beatrix een bezoek aan Jon Augustus Gardella’s atelier. In zijn standplaats in het Groningse Garnwerd geeft hij ook lessen in diverse aspecten van de beeldende kunst. Op de webiste van Jon Augustus staat zijn volledige biografie en is veel werk van hem te zien.

Website van Jon Gardella

jongardella.com

Artikel Haptonomisch Contact

‘Het kind is allereerst een jij’

Aankondiging en terugluisteren bij Het Hapsis Huis

(Jon) Jonathan Augustus Gardella in Het Hapsis Huis radio LIVE

Aanvullende link

(Film over Jon Gardella in Van Gewest tot Gewest, NOS, NPO)

Lees HaptonomieNet

HaptonomieNet informeert over haptonomie, haptotherapie en andere bewegingswetenschappen met aanverwante onderwerpen en gebeurtenissen zoals de School voor Vrije Haptonomie. Schrijf je in.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deel dit bericht op uw sociale media: